Det röda året - Emma Steinwall

Det röda året

Födda på samma dag är kusinerna Sarah och Mirjam nära som tvillingar, fastän de är varandras motsatser. Mirjam är orädd och impulsiv, Sarah hämmas av förnuft och normer. Men en sak har de gemensamt – de berättar inte om allt. När det kommer fram att fler i familjen bär på dolda sanningar blir det början på ett händelserikt år, och hemligheterna komplicerar tillvaron mer och mer. Men för att kunna vara ärlig mot andra, behöver man först vara sann mot sig själv.

Det röda året (Hoi Förlag) är en relationsroman, ett familjedrama om hemligheter och mod att förändra. Här får du följa en svenskjudisk familj i Göteborg under ett händelserikt år av kärlek och sorg, men också skratt, längtan och innerlig vänskap.

Boken fick högsta betyg av Svensk Bibliotekstjänst och fick ett fint mottagande av läsare, bokbloggare och bibliotekarier. Ett axplock av recensioner hittar du längre ner!

Det röda året finns att köpa i bokhandeln och näthandeln, även som ljudbok och e-bok. Den finns också tillgänglig på många bibliotek.

Ny bok på gång! Läs mer om Sekunderna nedan.

Recensioner

Det röda året uppmärksammades med en recension med högsta betyg (5 = briljant) av Svensk Bibliotekstjänst:
”För den som älskar relationsdrama är detta drömboken och för alla andra är det dags att ge genren en chans.”
Lektör Jennie Forsberg, BTJ-häftet nr 8, 2021 (Utdrag)

”Det här är Emmas debutroman och vilken debut! Wow! Språket, den röda tråden, allt var perfekt! Eftersom kapitlen är indelade efter personerna fick jag som läsare stor inblick i de olika personligheterna: deras tankar, brister och känslor. Det känns nu, efter att ha läst klart boken, att jag lärde känna dem alla och att jag gärna skulle vara en del av denna härliga familj. Det finns bara ett minus – boken är slut och jag vill ju veta hur allt ska fortsätta. Jag HOPPAS på en fortsättning!”
Jojjes bokbubbla, bokrecensent Instagram

”Författaren Emma Steinwall är en god berättare med känsla för detaljer. Genom intelligens, humor och förmågan att knivskarpt beskriva relationer och mänskligt beteende gör hon sin debutroman Det röda året till en verklig läsupplevelse. Missa inte denna bok!”
Läsarrecension, bokus.se

”Boken tog slut för fort, ville fortsätta läsa om denna familj. Här gick dramakurvorna upp och ner på ett positivt sätt, hade ett enkelt språk som jag tyckte om. Rekommenderar denna varmt!”
Agnethas boktips, bokrecensent Instagram

Om nästa bok – Sekunderna

Kan man förlåta någon som inte visar ånger? Om man själv vägrar förlåta, kan man kräva tolerans av andra? Sekunderna är en berättelse om skuld, och hur det provocerar att inte följa normer. Men Amelie Stark har inget behov av att vara omtyckt. Hon är en framgångssaga, en driven entreprenör och hotellägare i en bohuslänsk småstad. En regnig novembermorgon kör hon på ett barn när hon lämnar dottern vid skolan. Juridiskt kommer hon lindrigt undan, men omgivningens dom är hård och den drabbar hela familjen.

Som fyraåring var Amelie borta, kidnappad trodde man, under några dagar. Vad som skedde under dessa dagar blev aldrig känt, hon kom tillbaka välbehållen och ovissheten fick till slut accepteras. Ändå påverkar händelsen fortfarande. Att kontrollera både tillvaron och känslorna är Amelies försvar, för henne är det ett styrkebevis att möta hatet utan att anpassa sig.

I Sekunderna är relationerna i fokus – den starka kärleken till maken, den svaga kontakten med bonussonen, den instabila vänskapen med influencerväninnan, banden till den närvarande mamman och lojaliteten hos kollegan som delar passionen för Wave Hotel, Amelies livsverk.

Om mitt författarskap

Även om mina berättelser är fiktiva, är de självklart inspirerade av min vardag och verklighet. Jag vill skapa igenkänning, lyfta de små fula känslorna man inte är så stolt över men som alla har, och skriva ärligt och berörande om relationer. Jag vill visa hur familjerelationer kan vara starka och fantastiska men också krävande och respektlösa.

Kärlek och sorg har haft en stor och avgörande plats i mitt liv och det präglar mycket av det jag skriver. Jag fascineras också av människor som har mod att förändra sin tillvaro, som vågar göra om och göra rätt. Som inte låter sig styras av normer men som ändå måste förhålla sig till dem. Jag vill locka till eftertanke, men också till skratt – att läsa ska vara avkoppling, och jag vill berätta i en lättsam form utan att tappa i substans.

Efter Det röda året skrev jag den fristående berättelsen Sekunderna, som ännu inte är utgiven. Min plan är att därefter skriva fortsättningen på Det röda året – fem år senare…

Följ mitt författarskap på facebookprofilen Emma Steinwall Författare.