Det röda året - Emma Steinwall
EMMA STEINWALL

Det röda året

Min debutroman Det röda året kommer ut på Hoi Förlag 21 april 2021. Redan nu finns den i nätbokhandeln och går att förbeställa. Du kan också skicka en intresseanmälan till mig via mail. Mer om Det röda året nedan!

Om mitt författarskap

Även om mina berättelser är fiktiva, är de självklart inspirerade av min vardag och verklighet. Jag vill skapa igenkänning, lyfta de små fula känslorna man inte är så stolt över men som alla har, och skriva ärligt och berörande om relationer. Jag vill visa hur familjerelationer kan vara starka och fantastiska men också krävande och respektlösa. Kärlek och sorg har haft en stor och avgörande plats i mitt liv och det präglar mycket av det jag skriver. Jag fascineras också av människor som har mod att förändra sin tillvaro, som vågar göra om och göra rätt. Men framför allt vill jag locka till skratt i läsningen – att läsa ska vara avkoppling, och jag vill berätta i en lättsam form utan att tappa i substans.

Under tiden som utgivningsprocessen pågår jobbar jag på min andra berättelse, som är helt fristående och ännu utan namn. I Det röda året växte hemligheter som ett genomgående tema fram efterhand, precis som i verkligheten – de flesta hemligheter vi bär på är inte avsiktliga och har inget syfte. Min nästa berättelse handlar också relationer, men bygger på temat skuld. Den tar upp svåra beslut, känslan av ensamhet och längtan efter att vara sann mot sig själv.

Om Det röda året

Kusinerna Sarah och Mirjam är nära som tvillingar, fastän de på många sätt är varandras motsatser. Mirjam är orädd och impulsiv, Sarah hämmas av förnuft och normer. Men en sak har de gemensamt – de berättar inte om allt.

När det visar sig att även andra i deras svenskjudiska familj bär på dolda sanningar blir det början på ett händelserikt år för dem alla. Hemligheterna blir allt tyngre att bära, och när både vänskap och kärlek hotas måste de våga öppna sig. Men för att kunna vara ärlig mot andra, behöver man först vara sann mot sig själv.

Det röda året är en berättelse om tystnad och uppriktighet, men framför allt om mod att förändra. Vi följer en familj i Göteborg under ett händelserikt år av kärlek och sorg, men också skratt, längtan och innerlig vänskap.