Kärlek är vad kärlek gör, sa en person till mig för många år sedan.

Den gången gällde det hur man beter sig mot sin partner. Det hjälper inte att säga Jag älskar dig om man inte bryr sig om att hen är ledsen för att hen får ta alla vabbar. Det hjälper inte med rosor om man ignorerar att avloppet har korkat igen och man lämnar skitgörat till sin älskling. Det blir också helt meningslöst att säga i lust och nöd, om man redan där och då vet att man bara menar lust.

Det funkar inte med barnen heller. Mina barn går före allt säger massor av föräldrar. Det har jag aldrig sagt. Jag är kanske den mest egoistiska föräldern som finns, men jag sätter ofta mig själv och mina egna behov före barnens. Jag går och tränar istället för att bygga koja. Jag avskyr barnprogram, då chattar jag hellre med vänner. Häng med till tvättstugan, säger jag ibland till ungarna när de pratar och pratar, för då kan jag slå två flugor i en smäll.

Att jag sedan utan att blinka skulle kasta mig i döden för att rädda mina barn från fara, är en helt annan sak. Det räddar inte upp att jag till vardags ofta är en disträ och självupptagen huvetimobilenmorsa. Kärlek är vad kärlek gör. Massor att jobba på där.

Jag råkar få en broschyr i handen som heter Checklista för en bra partner. Den är utgiven av kvinnojouren och är egentligen ganska sorglig läsning eftersom den gissningsvis tagits fram för att massor av tjejer inte vet att det är rimligt att förvänta sig omtanke och respekt av sin partner.

Hur som helst, det är 21 punkter av basic kriterier (också applicerbara på vänskap, men det är en annan story). Till exempel:
En bra partner
– respekterar dina åsikter även om ni inte är överens

vill inte kontrollera dig och vad du gör
är trygg som människa och vågar visa känslor
– stärker ditt självförtroende

Jag gillar ju listor, så jag fotar den och skickar till Sandra. Sen gör jag en check och inser att min man kammar hem full pott här, han uppfyller alltså samtliga 21 kriterier. Det är ju grymt, så jag messar det också till Sandra.

Jag läste den på ett helt annat sätt, skriver hon. Hur många poäng får jag själv? Det här blir dagens reality check och jag kan säga att jag förtjänar inte Nicke.

Hur är det då med ord kontra handling? Är det tanken som räknas?

Svar nej. Det är orka skriva fina lappen som räknas. Köra dammsugaren räknas. Boka en konsert ihop räknas. Lyssna på den långa inte så jätteintressanta svadan av jobbprat räknas. Köpa hem favoritglassen räknas. Bry sig om varandras drömmar och underlätta så att de inte förblir drömmar – det räknas. För kärlek är vad kärlek gör.

Sen älskar jag ord också, absolut. Det är världens bästa komplement och här borde vi vara lite mer generösa för då skulle alla bli gladare. Skitenkelt och gratis. Ut med det bara. Jag älskar dig. Du är fantastisk. Jag är glad att du alltid backar upp mig. Vad du har växt i hur du hanterar (valfritt problem). Vad vacker du är. Tack för att du alltid tar din del av ansvaret. Ikväll var jag jättestolt över dig. Vad smart du fixade med det där krånglet. Typ.

Så har du en partner där hemma som du uppskattar så visa det idag. Och tala om det imorgon.