Brukar du går på motivationsföreläsningar? Sådana där trevliga tillställningar, då man inte MÅSTE lära sig nånting. Man kan bara sitta där och suga i sig lite smarta budskap som man för det mesta har hört förut. Och det kan vara fullt tillräckligt att få en repetition av dessa i ny paketering. Eller att bara sitta ner och lyssna, utan att något måste antecknas eller tentas av.

Men har man tur, kommer man också hem med en aha-upplevelse. Eller kanske en insikt, en känsla, eller en tanke som satt sig lite extra och som får en att reflektera vidare. Ibland är det bara en enstaka mening bland två timmars babbel som fastnar. Men jag älskar den känslan, att jag precis har förstått något jätteviktigt. Typ – Jamen JUST DET, det är ju så det funkar! Att inte jag/hela världen har insett det tidigare?! Nu vet jag precis vad jag ska göra/sluta med!

Den känslan fick jag av Mia Törnblom, av Gunde Svan, av Christer (The Master of Föreläsningar) Olsson, av Jonas Colting och av Troed Troedsson. Och igår fick jag den av Sabina Dufberg.

Det finns en fantastisk låt av Ulf Lundell, Här kommer hon, och de första raderna i den får mig att tänka på Sabina:

Här kommer hon
Se hur hon går,
Man kan se att hon vet
vad det här livet ska vara till

Hon ser liksom ut som om hon har fattat.

Sabina var min första träningsförebild. Jag satt i soffan, det var innan jag själv lyft min första hantel, och tittade på Biggest loser där hon var en av träningscoacherna. Och tyckte att Sabina verkade ha förstått hur man gör, för att bli sitt bästa jag och för att få andra att bli sitt bästa jag. Inte sitt bästa Någon Annan.

Det finns plus, och det finns minus med att omge sig med människor som tränar. Jag har dem överallt. Bland vännerna, på gymmet, i tidningarna jag läser, på träningsresorna, men framför allt i sociala medier. Ibland är det inspirerande att se vad andra gör och lyckas med. Jag lyssnar och lär mig, blir sugen på nya utmaningar och lockas att själv delta.

Men ibland blir jag totalt nerklämd i skorna. Och uppgiven, för att så få delar med sig av hela verkligheten. Av tillfällena då man inte orkade. Då man missade målet. Då man tappade motivationen. DET hade jag tyckt var inspirerande, att ta del av hur andra tar sig igenom motgångarna och hur de kommer på banan igen.

Numera väljer jag mina träningsförebilder med omsorg. Jag försöker sluta jämföra mig med folk som får mig att känna mig otillräcklig (och ja, jag säger det igen – klart man jämför. Man är ju bara en liten människa.) Vi har olika förutsättningar och olika liv. Jag får inte betalt för att träna. Jag får betalt för att sitta på en kontorsstol.

Så jag kan inte jämföra mig med eliten. Vad jag däremot kan, är att bli mitt allra bästa jag. Elit-Emma liksom. Och det lärde jag mig av Sabina.

– Full närvaro is da shit, fastslår Sabina där hon traskar omkring på scenen i Kusthotellets konferenssal. Hon har träningskläder på sig och ser galet stark ut. Inte bara synligamusklerstark. Utan vetvemjagärstark.
– Ta inte med dig vad som har hänt innan. Och ta absolut inte med dig tankar och oro om vad som kanske ska hända sen. Inget av detta kan du styra över just nu. Just nu kan du bara styra över den här stunden. En hundraprocentig fokuserad insats ger dig hundraprocentigt resultat. Med halva närvaron någon annanstans – halv utdelning. Så förutsatt att du inte har obegränsat med tid, ge ditt pass allt du har. Antalet gånger du åker till gymmet och byter om är helt oväsentligt om kvalitén är otillräcklig.

Har vi hört den förut? Jajamen. Åker vi fortfarande till gymmet och kör på halvfart ibland? Jajamen.

Sabina pratar vidare om uteblivna resultat, om stress och om hur hälsan är som en trebent pall (kosten, träningen och tankarna). Och här fick jag min lilla insikt. Ryck ett ben från den pallen och se vad som händer.

Jag kan ju skriva om vad som gick upp för mig, men det kommer inte att ha samma effekt på dig som det hade på mig. Jag kan inte förmedla som Sabina, och en insikt för mig kanske är gammal skåpmat för dig.

Istället vill jag slå ett slag för föreläsningsunderhållning. Gå och lär dig något. Lär mer eller lär nytt. Reflektera över varför du gör som du gör, varför du väljer som du väljer och varför det blir som det blir.

Bli Elit-du. Bli vetvemjagärstark. Som Sabina.