Det är meningen att vi ska komma i ordning i huset. I garaget står det ouppackade lådor, från början med lite struktur men ganska snart ballar det ur och nu är allting inslängt i en stor skithög och man trampar på adventsljusstakar, verktyg, finporslin och hockeyhjälmar hur man än försöker kryssa sig fram.

Jag vet vad jag ska göra för att nå målet Avsluta flytten och jag vill verkligen dit. Ändå gör jag allting annat. Varenda kväll. Jättebra saker gör jag – umgås med familjen, river av lite hushållsarbete, bokar kul grejer i sommar och går och lägger mig i tid för första gången i livet. Men inte en enda av dessa aktiviteter tar mig närmare målet Avsluta flytten.

Jag har också en stark vilja att komma i form igen, träningen åkte helt i sopen förra året och kosten också. Jag vet vad jag ska göra för att nå målet Komma i form. Men här är vad jag gör: Skriver listor. Köper kosttillskott. Bokar pass och bokar av dem. Köper nya träningskläder. Väger mig och blir arg. Fikar och dricker vin och klagar för syrran.

Den vanligaste anledningen till att man inte når sina mål är att man inte gör något för att nå dem. Man tänker på målet och låter tiden gå, utan att ägna sig åt aktiviteter som tar en närmare målet, säger hjärnforskaren Katarina Gospic. Skälet är att rätt aktiviteter inte alltid ger snabb belöning, att de kräver en ansträngning eller innebär nya vanor. Inget kul alltså, tycker hjärnan.

För att ändå känna att man gör något (detta är min teori, inte Katarinas) ägnar man sig gärna åt fel aktiviteter, och med dessa kan man hålla sig upptagen länge. Men en tom tvättkorg minskar inte flyttlådeberget. Nya löparskor i garderoben gör mig varken stark eller snabb oavsett hur mycket jag än vill det.

En vanlig arena för fel aktiviteter är relationer som börjat slira. Inget nybyggt uterum i världen kommer att skapa en kärleksfull och nära kontakt, och inga romantiska weekendresor eller spahelger kommer att tända lågor, om problemet är att man inte kan (eller vill) prata med varandra längre. Helt fel aktiviteter.

Eller på jobbet… Om målet är att ro projektet i land så kan man ägna hela dagen åt att svara på mail, ränna på möten, bolla kollegans problem eller tidsredovisa. Sen går man hem och har jobbat åtta timmar utan att ha kommit en enda minut närmare målet. Jag kanske inte är den enda som vet hur härligt detta känns.

Tricket för att nå målet lär vara följande: Bestäm dig för en sak som är relevant för ditt mål varje dag. En aktivitet som på något sätt tar dig närmare målet. Alltså – en flyttkartong, inte ignorera alltihop eftersom man inte hinner ta hand om hela berget. En vända till second hand. En löprunda. En riktigt näringsrik middag.

Du som ägnar dig åt att köpa saker och planera resor fastän du vet att du egentligen behöver kärlek – fundera på ditt mål och vad som hjälper dig dit. Och vilka aktiviteter som absolut inte gör det utan bara är flykt.

Själv ska jag ta mig en funderare på rätt aktiviteter för mitt skrivarmål. Jag ska välja en sak varje dag som verkligen tar mig ett steg närmare målet. Så: Idag ska jag skriva färdigt en riktigt svår scen där min huvudperson inte vill visa sin skam och det är ok att det kommer att ta jättelång tid att få det helt rätt, för målet är att skriva något bra. Inte något snabbt.

Och sen ska jag ta hand om en (1) flyttkartong.

Bilden: Den här superfina skrivmaskinen hittade jag på glasmästeriet Karlsson & Dahl i Varberg. Ett bevarat arbetsredskap och minne i familjeföretagets historia, och ett litet Halleluja-moment för mig.