Jag vet att du sover. De flesta sover nu. Jag har aldrig sett dig vakna, men jag önskar att jag fick uppleva det; när du kommer till full medvetenhet och närvaro. Jag önskar att du vaknade och pratade med mig för jag är jättevaken nu och det kommer att dröja innan tankarna vilar igen.

Jag vet att du hör mig, du låtsas sova fastän mitt prat väckte dig. Men gå inte.

För den kom tillbaka nu, den stora svarta obegripliga smärtsamma. Weltschmerz. Den var här förra året, märkligt nog precis vid den här tiden, i den vackraste och skönaste september då jag annars brukar må som bäst. Minns du den lilla foten i gruset? Jag tänker på den nästan varje dag. Den lämnar mig aldrig, precis som de flesta våldsamheter jag ser. Det är därför jag väljer bort våld som underhållning – verkligheten räcker.

Gå inte. Jag vill så gärna att du läser klart det här, även om du aldrig orkar läsa ett ord till jag skriver. Jag vill så gärna att du lugnar mig och säger att det är ok. För att du också kommer att vara där, på rätt sida och outsmarta trollen.

De skrämmer mig. Medan du och jag sitter i soffan eller är på gymmet eller står i matkön så händer det grejer på trollsidan. De ser oss allihop och fattar att nu är vi så upptagna av bolån och Instagram och palmolja att vi inte är så uppmärksamma. Och jag har trott varje gång de dyker upp i periferin, att de där trollen, dem kommer någon annan att hantera. Polisen eller politikerna eller media eller mina vänner som orkar engagera sig i samhällets galenskaper.

Gå nu inte, utan tänk dig din julafton. Du vill att det ska bli årets bästa dag med dina nära och kära, och ni går all in för att skapa en varm känsla av gemenskap, trygghet, närhet och glädje. För som alla traditioner knyter julen er närmare varandra och idag är det årets fest.

Så du försöker ignorera de beväpnade vakterna utanför fönstret. Du måste helt enkelt lita på att de förhindrar stenkastning och våldsamheter på julkalaset. Men stämningen infinner sig inte riktigt för du hör dem, trollen. De har nämligen stämt träff utanför ditt hus. De firar inte jul och ingen brydde sig om att det var julafton när de fick lov att ha trollmöte i ditt kvarter.

Skräcken växer när du hör att de skriker att alla som heter Svensson ska dö. Svensson, det heter ni ju allihop i din släkt! Du har aldrig träffat trollen och vet inte varför de hatar dig. Men de säger att alla Svenssons är värdelösa och inte förtjänar att finnas och så har de alltid tyckt. De är arga och fula och verkar längta efter att ge utlopp för sin frustration.

Du stannar såklart inne. Även om du vet att just de här trollen kanske bara gapar, så har de betydelsefulla vänner med makt och inflytande. Förr brukade man kalla även vännerna för troll, men sen klädde de ut sig i kostymer och sa att de inte heller gillar troll och många trodde på det så nu har de massor att säga till om, kostymtrollen. Och de börjar bli svåra att känna igen för plötsligt blev de så vanliga att det är svårt att se vem som är vem.

Du kanske ändå tycker att alla ska få säga vad de tycker, att det är demokratisk rättighet att få ha trollkonferens och skriva på skyltar att alla Svenssons är hundar som ska dö.

Det tycker inte jag. Den demokratiska rättigheten att demonstrera borde inte vara överordnad lagen mot kränkning och hets mot folkgrupp. Jag tycker att något är fel i samhället, när enorma polisresurser läggs på att Nordiska motståndsrörelsen ska få möjlighet att berätta att judar är svin och att poliser är marionetter som styrs av judestaten. Sverige styrs tydligen inte av folkvalda medborgare utan av en illvillig dold judemakt, visste ni det?

Jag tycker att det är missbruk av den demokratiska friheten att låta NMR få demonstrera alls. Jag tycker det är ett hån att de får demonstrera på Yom Kippur (Försoningsdagen och judarnas största högtid på året) när de lika gärna kan komma med sitt förkastliga budskap vilken sketen tisdag som helst. Jag tycker det är förfärligt att de får marschera strax utanför synagogan i Göteborg på dagen då de flesta judar samlas just där och firar.

Så eftersom jag fortfarande är en traditionslös jude, åker jag dit 30 september och blir en del i den mänskliga skölden runt synagogan istället.

Och innan dess röstar jag på vem som helst utom kostymtroll i kyrkovalet på söndag.

Nu kan du gå. Om du har vaknat. Tack för att du stannade.