IT´S ON. Time to make the magic happen stod det på ett vykort jag hade på kylen för ett par år sedan, och jag önskar att jag hade det kvar för det gjorde mig glad. Och förväntansfull.

Precis så vill jag känna mig inför imorgon, på bokreleasedagen som äntligen är här, och inför vad som händer sen. Glad och förväntansfull. Men det gör jag inte. Jag har mest ångest.

Så här låter min inre röst: Varför varför utsätter jag mig ständigt för utmaningar hur kan jag glömma att jag inte gillar risker och tänk om ingen köper min bok och tänk om folk köper min bok och inte gillar den och hoppas någon mer vill recensera den och tänk om jag får en dålig recension det kommer jag att ta skitdåligt och hjälp vad jag är självupptagen det pågår ju pandemi och krig och riktigt elände och jag borde vara tacksam det ska jag foka på istället för att vara bitter för att jag inte kan ha min stora releasefest men tänk om alla bara väljer ljudbok och upplagan aldrig blir såld och alltihop blir fiasko och så mycket tid och resurser jag lagt på den här boken ska jag verkligen fortsätta skriva folk kommer säkert att tycka att det är skit. Säkert.

I mitt liv finns det mycket tur. Gång på gång händer det fantastiska saker. Dock inte av sig själv. Ska man ha mycket tur måste man skapa förutsättningarna själv. Det underlättar till exempel, om man vill vinna en miljon, att man köper en lott. Det underlättar om man vill bli författare, att man faktiskt skriver en bok. Helst en bra bok.

Så långt är jag med. Men nu ska det också säljas bok och den ska synas och finnas på så många ställen som möjligt. Här blir det plötsligt lite mindre viktigt att det är en bra bok. Istället gäller det att vara utgiven tidigare, och/eller känd. Är man lite hispigt lagd redan från början så är detta inget drömläge för en okänd debutant. Då gäller det att plocka fram turen. Jag har ju tre helt grymma kort, som absolut ger mig förutsättningar att konkurrera med de kända och erkända:

Jag har en bra bok. Det är inget litterärt mästerverk, men det är en berättelse som jag ärligt tror att många kan tycka om.

Jag har en grym recension med toppbetyg från oberoende Svensk Bibliotekstjänst.

Och sen det bästa av allt: Jag har ju er. Alla ni som läst min blogg i flera år, nya och gamla vänner både IRL och digitala. Jag har min familj, självutnämnda ambassadörer när jag vill göra min dröm. Jag har Mathias som lyfter mig alltid alltid. Jag har kollegor och en chef som ger mig utrymmet och hejar på. Jag har ett nätverk från ett halvt liv. Jag har ett förlag som jobbar för mig.

Inte så lite tur alltså. Så tack alla för ovärderlig support. Vägra tro på att det väger tyngre att vara känd och etablerad än att skriva bra. Nu ska jag försöka njuta. It´s on. Time to make the magic happen.

Bilden: Den här ljuvliga buketten kom med bud idag från Hoi Förlag. Tusen tack! Jag blev gladare än ni anar.