Bygg ditt eget dream team, står det i Stora peppboken (jo, den heter så) som jag fått rekommenderat av en vän. Idén är enkel: Man ska omge sig med människor som hjälper en mot vad man vill uppnå. Man ska också dra ner på umgänge med folk och aktiviteter som inte tillför något i livet, och här är det fritt fram att vara hur egoistisk som helst.

Det här är rakt emot hur jag är uppfostrad, och den idén är också ganska enkel: Man väljer inte sin omgivning bara för sin egen skull, man är en del i ett sammanhang och då får man ta människor som de är. Om någon tar sig tid att ringa, hälsa på eller uppmärksamma en så är man tacksam och ger tillbaka oavsett om man tycker vederbörande är en idiot, energitjuv eller tidernas tråkmåns.

Som vuxen har jag tänkt om. Nej, jag är inte intressantare eller smartare än andra som inte förtjänar min uppmärksamhet. Det handlar om olika intressen och värderingar, vad man utvecklas av, känslan av att man lirar ihop samt det faktum att plötsligt ska man dö och då gäller det att inte lägga sina timmar och minuter på fel saker här i livet.

– Jag väljer bort alla som inte kommer hem och hälsar på hos mig, berättar en vän (som jag inte hälsat på hos under flera år).

Det är för mig ett underligt sätt att gallra i bekantskapskretsen och känns givetvis inte så härligt att höra. Men det är bara att respektera, på samma sätt som jag vill att andra respekterar att jag inte är bäst på att hälsa på. Man får välja själv. Personligen väljer jag i mitt sociala dream team bort personer jag inte känner mig trygg med, hur roliga och smarta de än är. Jag väljer in de som vågar prata på riktigt, de som förstår tacksamhet och glädje. De som vill ta vara på dagarna och är nyfikna. Och så hoppas jag att allt deras härliga smittar av sig på mig. Lika mycket hoppas jag kunna vara en tillgång i någon annans dream team.

Att bygga ett riktigt maffigt dream team i syfte att nå ett mål är en spännande tanke. Men innan man ser sig omkring i nätverket är det självklart viktigt att vara klar över målet. Vart vill jag? Vad är viktigt och vad är roligt? Vad behöver jag för att nå dit och vad behöver jag inte?

Jag har tidigare skrivit om poängen med att omge sig med oliktänkande och detsamma funkar i dream teamet – det behövs inte en hel hög med mittfältare. Så det här är gänget jag behöver för att nå mina mål just nu:

  • En mentor att ställa frågorna till
  • En inspirerande förebild
  • En lojal vän och hejaklack
  • En ohämmad visionär
  • En orädd kritiker
  • En utmanande coach
  • En energi- och glädjesmittare
  • En expert
  • En ärlig målgruppsrepresentant

Just nu letar jag efter en mentor som har gjort det jag vill göra, som har erfarenhet, misslyckanden och framgångar i bagaget – allra helst inom skrivande – och som kan tänka sig att öppet dela med sig. Har du tips så maila mig gärna.

Och sen är jag självklart också nyfiken på ditt dream team. Är du?

Mer om Stora peppboken hittar du på 4good.se
Bild från pixabay.com